Houtkachel aansteken: De Zwitserse Methode

 

Het aansteken van de houtkachel ziet er altijd heel simpel uit. Vaak wordt de kachel aangestoken met behulp van een stapel kranten en blokken hout. Dit is een hele milieuonvriendelijke manier van stoken. U verbruikt hiermee onnodig veel hout, verbrandt niet al het hout en u creëert vieze rook. Hiermee vervuilt u het milieu en veroorzaakt u stankoverlast bij uw buren.

De Zwitserse Methode en manier van stoken

In Zwitserland is er onderzoek gedaan niet de beste en milieuvriendelijkste manier om uw houtkachel aan te steken. Deze manier van stoken wordt dan ook de ‘Zwitserse methode’ genoemd, ook bekend als de ‘omgekeerde methode’.

Zwitsers stoken, hoe doe ik dat dan?

De Zwitserse manier van stoken kunt u het beste vergelijken met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden. In het stappenplan hieronder leggen wij u uit hoe u uw kachel op de Zwitserse manier kunt aansteken. Het is altijd van belang dat – voordat u de kachel aansteekt – de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal volledig open hebt staan.

1.Vul de bodem met hout – om te beginnen vult u de bodem van de kachel met schoon en droog hout. Pak voor de bodem altijd wat grotere houtblokken.

 

 

2De opbouw – bouw de toren verder op met kleinere stukken hout. Heeft u voldoende ruimte in uw kachel? Maakt dan een stapel hout zoals is aangegeven bij foto nummer 2. Ga hiermee door totdat de kachel is gevuld zoals in de handleiding van uw kachel is aangegeven. Maak de bovenkant af met aanmaakhout (in de lengte en breedte) en zorg dat er voldoende ruimte is.  Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje.

 

 

3Aanmaken – Gebruik voor het aansteken van het aanmaakblokje een lange aansteker of lange lucifers.

 

 

4.Dekachel brand – Bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer.

 

 

Laat tijdens het branden de luchttoevoer altijd open staan. Als de vlammen zijn verdwenen en het hout veranderd is in as, is het tijd de kachel weer bij te vullen. Zet voor het bijvullen de afvoer in de meest gunstigste stand. Open daarna voorzichtig de deur van uw houtkachel. Doe dit echt voorzichtig!

Bekijk hier onze aanmaakblokjes.

bekijk hier onze Vochtmeter.