Groen Stoken Convenant
van de kachelbranche

De leden van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) ondertekenden op 18 maart een convenant voor verduurzaming houtstook. Een goede en duurzame manier van hout stoken vraagt om voorbereiding en bewustwording. Met het convenant zeggen de partijen toe dat zei hieraan hun bijdrage willen leveren.

Er zijn veel discussies over hout stoken met haarden en kachels: het zou ongezond zijn, mensen worden er ziek van en het zorgt voor overlast en vervuiling. Daarnaast gaan wildste verhalen de ronde dat hout stoken in woonwijken aan banden moet worden gelegd. De leden van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) zijn heel stellig: “Een verbod is onnodig, evenals overlast en vervuiling. Een goede en duurzame manier van hout stoken vraagt om voorbereiding en bewustwording: dan ontstaat een efficiënt en emissiearm haardvuur.” Tijdens de ledendag van de NHK op 18 maart ondertekenden 129 detaillisten en fabrikanten het branche-eigen Groen stoken convenant.

De NHK neemt met haar leden zelf het initiatief om maatregelen te treffen voor goed en duurzaam hout stoken. “De NHK is een belangrijke speler als het gaat om de vertegenwoordiging van verduurzaming van houtstook”, aldus NHK-voorzitter Benno de Groot. “Onze koers is glashelder. Met het gezamenlijk ondertekenen van het groen stoken convenant zetten we een belangrijke volgende stap om houtstook te verduurzamen en een kwaliteitsslag te maken naar schoon én duurzaam stookgedrag in Nederland. In het convenant komen vier elementen terug: een gekeurd toestel, een kwalitatieve installatie, de juiste brandstof en kennis en gedrag van de stoker.”

Gekeurd toestel

Begin januari stuurde staatssecretaris Van Veldhoven een brief naar de Tweede Kamer waarin ze aangaf dat er geen categorisch verbod komt op houtstook. Zij vroeg de NHK de Ecodesign-richtlijn voor nieuw verkochte kachels vanaf 1 januari 2020 versneld in te voeren (in plaats van per 1 januari 2022). De Ecodesign-richtlijn is een maatregel die ervoor zorgt dat hout- en pelletgestookte haarden en kachels aan strenge kwaliteits- en emissie-eisen voldoen. De Groot: “Als branche staan we al enkele jaren klaar om deze norm te hanteren. Het is daarom echt winst dat we dit sneller kunnen oppakken.”

Kwalitatieve installatie

Een haard of kachel mag niet worden gekwalificeerd als een op zichzelf staand toestel. Het is onderdeel van een goed advies met installatie en nazorg. Overlast en onveilige situaties worden hiermee voorkomen. Als branche hebben wij een eigen door de overheid geaccrediteerde vakopleiding, die voldoet aan een relevante Europese richtlijn (RES2009/28). “Natuurlijk is een norm belangrijk, maar ook handhaving is een belangrijk punt. Wij zien graag dat de overheid op die installatienorm actief gaat handhaven”, aldus de NHK-voorzitter.

Juiste brandstof

Goede brandstof bepaalt mede de uitstoot. De NHK-leden maken zich graag sterk voor (lokale) voorlichting die uitstootoverlast tot een minimum beperkt. De Groot: “Het gebruik van droog en schoon hout is als eerste een verantwoordelijkheid van de stoker zelf. Wij juichen het gebruik van goede brandstof van harte toe, alsook de duurzame totstandkoming van biomassa.” Ook is de NHK ervan overtuigd dat emissiearm stoken haalbaar is door actief instructies te geven aan stokers op het gebied van het stoken van (gekeurde) haarden en kachels. Denk aan uitleg over middelen en methodes, aandacht voor brandstoffen en het emissiearm doven en stoppen. Voorlichting is een belangrijke sleutel om onjuist stookgedrag tegen te gaan.

Toekomst

Met deze vier uitgangspunten wordt goed stoken bevorderd en komt de toekomst van haarden en kachels in Nederland in een ander perspectief te staan. “Samen met de leden staan we voor de Ecodesign-norm, deugdelijke installatie, kwalitatieve houtstook en duurzame biomassa. We werken graag samen met betrokken partijen en overheden om de gestelde doelen in het convenant te behalen”, besluit De Groot.

De Zwitserse Stook Methode

We hebben er bij Kachelsenhaardenwinkel.nl al eerder over gepubliceerd: een schone en efficiënte manier om je haard aan te maken.

We kennen dit vooral onder de naam de Zwitserse Methode. Wij durven dit de Groene Stookmethode te noemen. Hieronder ziet u een filmpje hoe deze Zwitserse methode werkt. We nodigen u van harte uit dit filmpje te delen en/of te gebruiken want hoe meer mensen deze methode gebruiken, hoe fijner wij het vinden.