Geschreven door Lars Hagmolen
Een houtkachel is een sfeervolle en efficiënte manier om je huis heerlijk te verwarmen. Maar naast hout, heeft een kachel ook zuurstof nodig om goed te branden. Zuurstof voor je houtkachel kan op twee manieren worden aangeleverd: direct uit de ruimte waar de kachel staat of via een externe luchttoevoer. Maar is zo’n externe luchttoevoer eigenlijk altijd nodig? In deze blog lees je de voordelen, nadelen en of het nu echt nodig is in jouw situatie.
Wat is een externe luchttoevoer?
Een externe luchttoevoer voorziet je kachel van zuurstof door lucht van buiten het huis aan te voeren. Dit gebeurt meestal via een pijp die door de muur of vloer naar buiten of een andere ruimte leidt, zoals een kruipruimte of kelder. Het alternatief is dat de kachel zuurstof haalt uit de kamer waar hij staat.
Waarom is zuurstof belangrijk voor je kachel?
Voor een efficiënte verbranding is een goede zuurstof toevoer benodigd. Zonder voldoende zuurstof kan het vuur niet goed branden, wat leidt tot een onvolledig verbranding. Dit leidt weer tot roetvorming, roetafzetting en een minder effectieve warmteopbrengst. Daarnaast is het belangrijk om je kachel te ontsteken door middel van de Zwitserse stookmethode. Je wilt dus dat je kachel altijd genoeg zuurstof krijgt om optimaal te werken. Houd er natuurlijk wel rekening mee indien je rookkanaal ook niet conform is aangesloten een externe beluchting geen effect heeft.
De voordelen van een externe luchttoevoer
Een externe luchttoevoer zorgt ervoor dat je kachel onafhankelijk functioneert van de lucht in de kamer. Dit kan vooral handig zijn in moderne, goed geïsoleerde woningen of woningen met een mechanische ventilatie of WTW-installaties. Hier zijn enkele voordelen:
Negatieve druk: Wanneer er in dezelfde ruimte bijvoorbeeld een afzuigkap aanstaat, kan de luchtstroom omkeren. De afzuigkap zuigt dan niet alleen lucht, maar ook rookgassen van de kachel aan, wat gevaarlijk kan zijn. Een externe luchttoevoer voorkomt dit probleem.
Constante trek: Zonder externe luchttoevoer kan de trek wegvallen, zeker als de woning heel goed geïsoleerd is. Dit kan ervoor zorgen dat de rook de kamer in trekt in plaats van naar buiten via je rookkanaal. Met een externe luchttoevoer heb je stabielere trek, wat zorgt voor een betere verbranding.
Moderne woningen: In huizen met mechanische ventilatie, WTW-installaties of andere luchtdichte systemen kan een interne zuurstoftoevoer voor problemen zorgen. Een externe luchttoevoer zorgt ervoor dat de kachel onafhankelijk blijft van de binnenlucht.
Nadelen en aandachtspunten
Hoewel een externe luchttoevoer veel voordelen heeft, zijn er ook enkele zaken om rekening mee te houden:
Installatie: Het installeren van een externe luchttoevoer vereist het boren van een gat door de muur of vloer, wat niet altijd mogelijk of eenvoudig is. Het is daarom belangrijk om vooraf te controleren of je kachel en woning hiervoor geschikt is.
Kruipruimte / kelder: Als je overweegt om de lucht via een kruipruimte of kelder aan te voeren, moet je voorzichtig zijn als deze ruimte vochtig is. Dit kan vocht veroorzaken in de luchttoevoerpijp, wat op de langere termijn roestvorming kan opleveren in je kachel.
Heb ik nu een externe luchttoevoer nodig?
Of je een externe luchttoevoer nodig hebt, hangt dus af van je situatie. Voor goed geïsoleerde of mechanisch geventileerde woningen is het sterk aan te raden. Het voorkomt problemen zoals omgekeerde luchtstromen, slechte trek of rookproblemen. Bij wat oudere, minder goed geïsoleerde woningen is het minder noodzakelijk, maar kan het nog steeds voordelen bieden voor de efficiëntie en veiligheid van de kachel. Zorg er altijd voor dat je bij de aanschaf van een houtkachel controleert of een externe luchttoevoer mogelijk is en overleg met een specialist om de juiste keuze te maken. Met de juiste zuurstoftoevoer zorg je niet alleen voor een optimaal branden vuur, maar ook voor een veilige en comfortabele omgeving.