Geschreven door Lars Hagmolen
Het binnenwerk van een houtkachel is een belangrijk onderdeel dat van invloed is op de prestaties van de kachel. Hoewel gietijzer vroeger veel werd gebruikt, is vermiculiet tegenwoordig de meest populaire keuze. Vermiculiet is lichter, beter bestand tegen temperatuurschommelingen en isoleert beter dan gietijzer. Hierdoor kunnen moderne kachels efficiënter werken en een schonere verbranding garanderen. Dit is dan ook één van de redenen dat fabrikanten vaak voor vermiculiet kiezen. (Eco design regeling)
Top 3 oorzaken scheuren of breuken
- Vochtig hout / geïmpregneerd hout stoken
- Mechanische schade / belasting
- Natuurlijke slijtage (wij vergelijken het vaak met een autoband)
Wel of niet vervangen?
Het binnenwerk van een houtkachel dient als een soort schild dat het casco beschermt. Kleine scheurtjes in het binnenwerk zijn geen enkel probleem, een binnenwerk bestaat uit meerdere delen met naden. Een scheur kan je dus eigenlijk zien als een extra ‘naad’. Het is belangrijk om het binnenwerk wel goed in de gaten te houden. Als de scheuren zich erg uitbreiden of dat het binnenwerk zo poreus wordt dat het begint af te brokkelen, kan dit leiden tot beschadiging van de kachel, hoogste tijd om te vervangen dus!
Valt dit onder garantie?
Een scheur of beschadigd binnenwerk valt niet onder de garantie. Zoals eerder uitgelegd, is een binnenwerk een natuurproduct en onderhevig aan verschillende factoren. Het is een slijtageonderdeel dat na verloop van tijd verslijt. We vergelijken dit vaak met autobanden: naarmate je meer kilometers rijdt, slijten de banden sneller. De ene bestuurder maakt veel kilometers en verslijt de banden sneller, terwijl de ander minder rijdt en dus langer met dezelfde banden doet. Dit geldt ook voor een binnenwerk. Als je veel stookt, slijt het binnenwerk sneller. Normaal gesproken gaat een binnenwerk echter nog steeds jaren mee, mits je ook goed hout stookt.