Geschreven door Leo
Kachels met speksteen, natuursteen of beton worden veel verkocht door hun accumulerende eigenschappen. Het materiaal slaat warmte op en laat dit over een langere tijd vrij. Daarnaast zijn deze kachels een lust voor het oog. Wil je meer lezen over waarom je voor een (spek)steken kachel zou moeten kiezen? Lees dan onze blog daarover.
In het geval van speksteen en ander natuursteen geldt dat dit materiaal wordt gedolven in een groeve. Grote plakken steen worden daar uit een berg gehaald. Het ene stuk speksteen, is dan nooit gelijk aan een ander stuk speksteen. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit en is dit erg?
Door verschillende aardlagen, is een plak natuursteen dus nooit hetzelfde. Je kan kleur en structuurverschillen verwachten. Ook kan de steen aders bevatten. Dit zijn geen materiaalfouten, maar horen bij een product van natuursteen. Zo kan het zijn dat de stenen op jouw speksteenkachel drukker zijn dan het model wat in de showroom stond. Zie dit niet als materiaalfouten, maar als kenmerken dat het jouw kachel is.
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van verschillende kachels in onze showroom. Alle kachels zijn gemaakt van speksteen, maar zoals je ziet, zijn ze allemaal compleet verschillend.
Betonnen kachels zijn ook uniek
Kachels van speksteen zijn niet de enige unieke kachels. Ook toestellen van beton kunnen afwijkend zijn. Het beton wordt gegoten en zodoende kunnen er kleur en structuurverschillen ontstaan.Ook voor een betonnen kachel geldt dus, dat de kachel die u thuis geleverd of geïnstalleerd krijgt, er anders uit ziet dan in de folder of in de showroom.
De volgende merken hebben bijvoorbeeld betonnen kachels, die verschillende kleuren en afwerking kunnen hebben.
De populaire kachel Salzburg M van Nordpeis is ook van betonnen schalen gemaakt. Wist je dat er op de foto’s de kachels vaak geschilderd zijn met betonverf om een egaal resultaat te behalen? Die verf kun je er bij bestellen om zo een egale betonkleur te krijgen.
Hieronder zie je nog een goed voorbeeld van verschillen in structuur van een Leenders Kilo. De zijpanelen zijn gemaakt van een speciaal soort beton wat extreem lang warmte vasthoudt. Nog veel langer dan speksteen. Deze zijpanelen verschillen ook per kachel.
Scheuren
In natuursteen, maar ook beton kunnen haarscheuren zitten. Deze scheuren zie je vaak niet als je kachel koud is. Pas als je je kachel heet stookt, zet het materiaal uit en wordt de scheur beter zichtbaar.
In sommige gevallen zijn de scheuren groter en kun je er zelfs je nagel tussen prikken. We begrijpen het als je hier van schrikt, maar ook dit hoort bij het materiaal en is niet te voorkomen
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn producten van natuursteen of beton best bewerkelijk en verschillen ze vaak. Dit is echter niets om je zorgen over te maken. Hopelijk begrijp je na het lezen van dit artikel dat deze verschillen en oneffenheden jouw kachel uniek maken.
Twijfel je na het lezen van deze blog of je steen in orde is? Stuur dan een foto naar ons toe van je kachel, wij kunnen altijd met je meekijken om te bepalen of iets normaal is of niet.